Přihlášení  |  Registrace

Ekologičtěji už to nejde: Plně kompostovatelné kelímky

Rozlučte se se želvičkou. Nově vám nabízíme kelímky, které jsou plně kompostovatelné, rozložitelné, bez mikroplastů. Co je jejich tajemství?

Kde se v papírových kelímcích bere plast

Pokud jste v ruce někdy drželi papírový kelímek na nápoje, pravděpodobně jste si všimli červeno-modro-černého piktogramu s popiskem: „Plast ve výrobku“. Jde o označení, že daný produkt nepatří do kontejneru na papír, a to kvůli obsaženému plastu. Tato značka se však objevuje i na ekologických gastro obalech. Kde se tam tedy vzala?

 

Povinné označení zavedla směrnice EU 2019/904. Vztahuje se na gastroobaly plastové, z PLA, ale také na papírové s PE či PLA nástřikem. A právě tento nástřik způsobil, že se želvička objevila i na ekologických gastroobalech. Jejich nástřik nepochází z ropy, nýbrž z bioplastu, při výrobě se však pracuje s chemickými procesy, což dle zmíněné směrnice znamená, že je musí výrobce piktogramem opatřit. Nástřik donedávna představoval nezbytnost, aby výrobce zabránil protékání tekutiny a nasakování vlhkosti. Nyní však máme novinku.

PLASTIC FREE kelímky ze složek na vodní bázi

V čem se skrývá kouzlo této (v našem sortimentu) nové technologie? Obaly na bázi vody se týkají materiálů, které využívají vodu jako primární složku ve svém složení, a nespoléhají se na složky na bázi rozpouštědel. Nové řešení pro recyklovatelné nátěry na vodní bázi odstraňuje plastovou výstelku používanou v běžných papírových kelímcích, ale také usnadňuje proces recyklace a rozvlákňování. Obalové materiály vyrobené na vodní bázi jsou šetrné k životnímu prostředí i bezpečnější (v porovnání s riziky spojenými s manipulací s rozpouštědly), protože mají nižší hořlavost, představují menší zdravotní rizika pro pracovníky a spotřebitele, a přípravky na vodní bázi se dají použít v široké škále obalových aplikací, včetně nátěrů lepenky, flexibilních laminací obalů, etiket a dalších.

 

Naše produkty dodržují certifikační standard FLUSTIX pro výrobky bez plastů a mikroplastů, normy EN 13432 a  ASTM D6400. Aktuálně nabízíme kelímky PLASTIC FREE ve čtyřech velikostech. Vyzkoušejte je!